Механізми формування та оцінювання державної політики у сфері економічної безпеки: від принципів до моделей прийняття рішень - Гончарук, Владислав (Аспекти публічного управління, 2025)
Анотація. Актуальність. Економічний розвиток України у векторності укріплення ринкових процесів зустрічається з безпрецедентними викликами на тлі військового вторгнення і активної геополітичної динаміки. Ситуація зумовлює необхідність розроблення та реалізації ефективної державної політики у сфері економічної безпеки, що дозволить захистити національні інтереси та сприятиме стійкому суспільному розвитку навіть у кризових умовах. Метою дослідження є виокремлення ключових принципів та моделей формування і оцінювання державної політики у сфері економічної безпеки. Результати. У статті розглянуто ключові механізми формування та оцінювання державної політики економічної безпеки. Виокремлено базові компоненти таких механізмів, серед яких – енергетична, фінансова, інвестиційна безпека. Проаналізовано відповідні заходи у межах бюджетної, податкової, грошово-кредитної політики. Розглянуто найбільш поширені підходи до оцінки ефективності за допомогою системи показників, що враховують стійкість економіки, рівень життя населення та захист економічних інтересів країни. Вивчено міжнародну практику в сфері забезпечення економічної стабільності, що містить в основі активну інвестиційну діяльність, ефективну макроекономічну політику і заходи щодо зміцнення національної валюти. Особлива увага приділена ресурсній незалежності як основі енергетичної безпеки, стабілізації фінансових ринків і зміцненні банківської системи для зниження вразливості до фінансових шоків. Висновки. У дослідженні доведено, що ефективна концепція державної політики у сфері економічної безпеки має включати превентивний захист за допомогою контролю та прогнозування ризиків. Обґрунтовано, що Україна потребує подальших реформ для вдосконалення регуляторного нагляду, розвитку фінансових технологій, стратегічного управління економічною безпекою на засадах публічності та антикризового менеджменту.