Нормативно-правові аспекти електронного документообігу в системі державного управління сектору оборони держави - Орлов, Олександр; Живило, Євген; Нестеренко, Віктор (Аспекти публічного управління, 2025)
У статті досліджено нормативно-правові аспекти електронного документообігу в системі державного управління сектору оборони держави. Проаналізовано сучасний стан правового регулювання в цій сфері та виявлено ключові прогалини, що перешкоджають ефективному впровадженню технологій штучного інтелекту та блокчейну в систему документообігу оборонного відомства. Визначено актуальні правові виклики, що пов’язані з впровадженням технологій ШІ та блокчейну в електронний документообіг оборонного сектору, зокрема: відсутність нормативного визначення правового статусу документів, створених із застосуванням алгоритмів штучного інтелекту; невизначеність механізмів розподілу відповідальності при використанні автоматизованих систем прийняття рішень; відсутність спеціальних вимог до захисту даних при використанні розподілених реєстрів та систем штучного інтелекту; неврегульованість питань інтероперабельності систем електронного документообігу в різних структурах сектору оборони. Обґрунтовано, що реалізація запропонованих заходів дозволить створити правові передумови для ефективного та безпечного впровадження технологій ШІ та блокчейну в електронний документообіг сектору оборони держави, підвищити оперативність управлінських процесів та забезпечити належний рівень захисту інформації. Визначено перспективні напрями подальших досліджень, пов’язані з розробкою методичних підходів до оцінки правових ризиків впровадження новітніх технологій у системи електронного документообігу сектору оборони та дослідженням особливостей правового регулювання застосування технологій квантових обчислень для забезпечення безпеки електронного документообігу в майбутньому.