Вплив цифрових технологій на рівень корупції в країнах - Трофименко, Максим (Аспекти публічного управління, 2025)
Актуальність. Корупція залишається головною перешкодою для глобального сталого розвитку, руйнуючи економічну стабільність, соціальну справедливість та демократичні інститути. Цифровізація державного управління відкриває можливості для підвищення прозорості та підзвітності через інструменти електронного урядування, відкриті дані та цифрові механізми моніторингу. Однак, необхідний комплексний аналіз кореляції між цифровізацією та зменшенням корупції, особливо у зв'язку з ключовими міжнародними індексами, для оцінки ефективності цифрових технологій у зменшенні корупційних ризиків. Метою дослідження є відстежити динаміку ключових індексів корупції (CPI, CC, RLI) та індексів цифрової трансформації (EGDI, EPART) в Україні, порівняти їх з провідними країнами в боротьбі з корупцією (Данія, Фінляндія, Нова Зеландія) та вивчити кореляцію між цими індексами. Результати. Кореляційний аналіз підтверджує сильну негативну залежність між EGDI та рівнями корупції (CPI, CC, RLI), демонструючи ефективність цифрових інструментів у боротьбі з корупцією. Аналогічно, EPART показує помірну негативну кореляцію, підкреслюючи важливість участі громадян у процесах прийняття рішень. Данія, Фінляндія та Нова Зеландія стабільно демонструють високі показники в антикорупційних метриках, тоді як Україна, попри прогрес, продовжує стикатися з проблемами в реалізації реформ. Аналіз даних НАЗК за 2023–2025 роки показує, що понад половину запланованих антикорупційних заходів не було повністю реалізовано, що вимагає стратегічних коригувань. Висновки. Коливання EGDI та EPART в основному відображають реформи, ініційовані НАЗК у сфері цифрової трансформації. Однак, хоча цифровізація значно просунулася, пов'язані з корупцією індекси показують лише поступові покращення.