Особливості зарубіжного досвіду публічного управління фінансовою діяльністю машинобудівного комплексу - Ткачук, Денис (Аспекти публічного управління, 2024)
Актуальність. Необхідність використання державою ефективних інструментів управління фінансовою діяльністю машинобудівного сектору є основою суттєвих трансформацій на шляху до розвитку промислового потенціалу нашої країни, а також зміцнення її економічного та геополітичного становища. У зв’язку з цим актуальності набуває поглиблене вивчення закордонного досвіду у сфері публічного управління фінансовою діяльністю машинобудівних підприємств для формування ефективних рекомендацій щодо адаптації такої практики для удосконалення функціонування машинобудівного комплексу України. Метою дослідження є вивчення та систематизація найбільш успішних практик зарубіжних країн щодо публічного управління фінансовою діяльністю у секторі машинобудування та визначення можливостей імплементації закордонного досвіду в Україні. Результати. На основі проведеного дослідження зарубіжного досвіду публічного управління фінансовою діяльністю машинобудівного комплексу було розроблено модель механізму імплементації зарубіжного досвіду публічного управління фінансовою діяльністю у сфері машинобудування в Україні. Встановлено, що запропонована модель, як форма реалізації державної політики, повинна включати використання та посилення всіх інструментів, що здатні привести національний машинобудівний комплекс до виходу із кризи та розвитку. Висновки. В ході вивчення успішної практики зарубіжних країн щодо управління фінансовою діяльністю машинобудівних підприємств було розроблено модель механізму імплементації зарубіжного досвіду публічного управління фінансовою діяльністю в сфері машинобудування в Україні, яка дасть можливість прискорено та ефективно впровадити в систему державного управління такі інструменти та стимули, які виведуть провідні вітчизняні машинобудівні компанії з фінансової кризи та сприятимуть інноваційному розвитку галузі.