Механізми державного управління захистом національних цінностей особистості в умовах глобалізаційного розвитку цифровізації - Ларін, Станіслав (Аспекти публічного управління, 2024)
У статті розглянуті механізмів державного управління захистом національних цінностей в умовах глобалізаційного розвитку цифрових технологій. Автором узагальнені праці вітчизняних та зарубіжних науковців з означеної проблеми, представлено види механізмів державного управління захистом національних цінностей крізь призму двох концепцій - «захист національних цінностей в умовах глобальної цифровізації» та «захист національних цінностей від глобальної цифровізації». Наголошено та тому, що обидві концепції тісно пов’язані між собою, водночас вони є прямопротилежними, що породжує загрози та ризики з питання захисту національних цінностей в умовах сучасного інноваційного розвитку суспільства, де мотивується штучне запровадження цифрових технологій. Це збільшує загрози та ризики з погляду як людиноцентризму, так і націєцентризму, суспільствоцентризму та державоцентризму. Тому виникає потреба запровадити на рівні держави докторальну безпеку національних цінностей, яка сприятиме виокремленню загроз та ризиків для їх захисту в умовах глобальної цифровізації управління, економіки, соціально-правових відносин. Автор статті визначає види механізмів державного управління захистом національних цінностей як є пріоритетними в державотворчому процесі на засадах людиноцентризму. Стверджує, що часто існуюча система електронного врядування та цифрових технологій в умовах безпекової нестабільності на континенті загрожує національному суверенітету держав, їх демократичним цінностям, ідентичності та культурному розвитку. Наводить приклад, що розбудова електронного врядування передбачалася як людиноцентричний підхід, що забезпечує відкритий доступ особистості до даних з надання публічних послуг для повної взаємодії з державою. Однак в сучасних умовах глобальної цифровізації ці наміри зазнали суттєвих змін, перетворюючи людину на «цифрову особистість». Зроблено висновок про перспективи використання зарубіжного досвіду для підвищення ефективності застосування державних механізмів захисту національних цінностей в умовах глобалізаційного розвитку цифровізації, що сприятиме розвитку економіки, культури, освіти, охорони здоров’я, забезпечить глибокий людиноцентричний підхід до популяризації національних цінностей.