Обов’язковість виконання адміністративного акту та заходи впливу - Олашин, Володимир (Аспекти публічного управління, 2024)
Актуальність дослідження пов’язана з необхідністю забезпечення ефективності адміністративних процесів через правильне виконання актів, оптимізацію балансу між реалізацією прав і обов’язків та забезпеченням простоти, швидкості й економічної вигоди, а також адаптацію процедур до сучасних вимог і технологій для покращення публічного управління у цій сфері. Мета статті – дослідити основні аспекти виконання адміністративних актів у публічному управлінні України, підкреслити їх значення для ефективності таких актів та розглянути обов’язковість їх виконання як складову принципу ефективності в адміністративній процедурі. Результати дослідження. Досліджено роль адміністративних актів у правовій системі та їх вплив на ефективність процедур. Зроблено акцент на важливості їх обов’язкового виконання, організації процесу з мінімальними витратами ресурсів, а також на взаємодії між органами влади і громадянами, правових гарантіях і принципі пропорційності. Застосовано підхід, який покращує розуміння ролі адміністративних актів у публічно-правовій системі, а також щодо розробки критеріїв для оцінки ефективності адміністративних процедур, удосконалення механізмів захисту прав громадян і сприяння впровадженню рекомендацій для підвищення якості адміністративних актів та правової захищеності громадян. Висновки. Дослідження показало, що адміністративні акти є ключовими елементами забезпечення ефективності адміністративних процедур в Україні, оскільки вони забезпечують правову визначеність та захист прав громадян, сприяючи зміцненню правової держави. Важливість обов’язкового виконання актів з моменту набрання ними чинності підкреслює необхідність дотримання принципу ефективності, що дозволяє оперативно вирішувати справи з мінімальними витратами ресурсів. Запропоновані підходи до реалізації принципу ефективності можуть покращити якість публічного управління та підвищити довіру громадян до органів влади.