Загальні характеристики лояльності персоналу та проблема її об’єктності - Єфіменко, Андрій (Аспекти публічного управління, 2024)
В сучасну епоху глобалізації та інформаційної ери, де соціальні організації та соціальні інститути постійно стикаються з агрегацією та виконанням складних соціальних інтересів та запитів, конкуренцією між політичними інститутами та інститутами громадянського суспільства за вплив та довіру на громадян, зростає усвідомлення роботодавцями важливості лояльності працівників, а не лише професійної компетентності, для успіху в роботі. Метою статті є дослідження загальних характеристик лояльності персоналу, її внутрішньої побудови, взаємозв’язків з іншими особистісними якостями, з акцентом на проблемі об’єктності лояльності. Актуальність. Численні попередні дослідження розглядали як визначення, так і фактори, що впливають на концепцію лояльності. Більшість попередніх досліджень лояльності працівників проводились за допомогою кількісного методу. Це означає, що якісний метод, який глибше вивчає концепцію лояльних працівників, є одночасно і актуальним, і відносно недослідженим. Дана стаття спрямована на вивчення лояльності працівників двох професійних груп: державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування. Результати. У статті узагальнено зміст та висновки понад 30 закордонних наукових джерел (монографії та статті) і зроблено висновок, що чимала частина з них акцентує об’єкт лояльності персоналу лише на організації. Водночас такими об’єктами виступає керівництво організації, персонал, окремі люди, сама професія, робота тощо. Лояльність нерідко буває комбінованою. Цікавою є ідея стосовно формування лояльності персоналу під впливом лояльності організації, взаємних впливів лояльностей персоналу організації на лояльність зовнішніх клієнтів, замовників та споживачів послуг. Висновки. Акцентовано, що об’єктом лояльності персоналу можуть бути професії, організації (компанії), зміст та характер діяльності (сама робота), цінності та організаційна культура, колектив, керівництво. Зроблено попередні висновки стосовно комбінованої лояльності зазначених вище професійних груп.