Особливості інститутів громадянського суспільства в Україні та Великій Британії: загальні тенденції та національна специфіка - Кутепова, Марина (Аспекти публічного управління, 2024)
Актуальність дослідження обумовлюється тим, що становлення громадянського суспільства є однією з необхідних умов просування України на шляху проведення соціально-економічних, політичних і правових реформ. У цьому контексті надзвичайно важливим для входження України до кола високорозвинених і демократичних країн є досвід Великобританії, країни з високим рівнем розвитку соціально-економічних і політико-правових інститутів. Мета статті полягає у визначенні особливостей інститутів громадянського суспільства в Україні та Великій Британії, а також виявленні загальних тенденцій в умовах національної специфіки. Результати. У статті проаналізовано особливості розвитку інститутів громадянського суспільства в Україні та Великобританії. Показано, що як для України так і Великобританії концепт громадянського суспільства не є таким, що однозначно розуміється науковим співтовариством і є широко поширеним в середовищі громадськості. В обох країнах потужний розвиток отримали механізми державного регулювання, які ставлять перед собою досить конкретні завдання з підтримки балансу між регулюючим органом держави і ефективністю незалежних недержавних суб'єктів. За відсутності стійких практик ефективної колективної дії суспільних суб’єктів в Україні завдання вивчення британського досвіду їх реалізації в умовах регулювання видається особливо актуальним і практично значущим. Висновки. Доведено, що проблеми України та західних країн мають багато спільного. Після краху біполярної міжнародної системи всі очікували, що Захід навчить Україну як побудувати громадянське суспільство. На сьогодні можна констатувати, що проблеми України та Великобританії все більш схожі і в даному контексті обмін досвідом є дуже важливим. Проблема корупції в Україні серйозніша, ніж у більшості західних країн, але і в них вона теж досить серйозна і має спільне коріння з українською.