Державна ґендерна політика як фактор формування та розвитку ґендерно збалансованого бізнесу - Тюріна, Діна (Аспекти публічного управління, 2024)
Актуальність. Важливе значення для забезпечення ґендерної рівності у суспільстві має ґендерна збалансованість бізнесу, оскільки підприємництво є сферою зайнятості великої частки економічно активного населення країни. Метою дослідження є обґрунтування основних напрямів державної ґендерної політики у сфері бізнесу на основі аналізу сутності та показників ґендерного балансу бізнес-структур. Результати. У статті обґрунтовано багатовекторність впливу держави на суспільне відтворення на основі гендерного підходу, що забезпечує досягнення ґендерної збалансованості суспільства. Доведено, що формування та розвиток ґендерно збалансованого бізнесу є комплексним напрямом та формою реалізації державної ґендерної політики. Охарактеризовано основні види бізнесу як об’єктів державного регулювання за критерієм ґендерної збалансованості: ґендерно-домінуючий, ґендерно-лояльний, ґендерно-інклюзивний бізнес. Розкрито основні характеристики ґендерного балансу бізнесу: рівні можливості чоловіків та жінок щодо реалізації їх права на здійснення підприємницької діяльності та отримання підприємницького доходу, права на труд та гідну його оплату, інших прав, що закріплені у нормативних актах держави та забезпечують гендерну рівність у суспільстві. Визначено показники ґендерного балансу бізнесу: частки жінок і чоловіків у загальній кількості власників бізнесу, керівників підприємств, фахівців, службовців, робітників як найманих працівників бізнесу; показники трудової зайнятості жінок, гендерного розриву в оплаті праці. Обґрунтовано основні завдання державного гендерного регулювання бізнесу – створення правових та соціально-економічних умов трансформації великого та середнього бізнесів у ґендерно лояльні та інклюзивні; підтримка гендерного балансу мікро- та малого підприємництва. Висновки. Доведено, що заходи державного регулювання бізнесу повинні базуватися на ґендерно чутливому підході, ураховувати специфічні соціально-економічні, політичні, культурні та інші характеристики умов життя та потреб жінок і чоловіків як його власників та найманих працівників.