Роль креативних індустрій в публічному управлінні розвитком громад: досвід Великої Британії - Мазур, Олександр; Квітка, Сергій; Миргородська, Марія (Аспекти публічного управління, 2024)
Актуальність. Під час цифрової трансформації всіх сфер життєдіяльності людства роль креативних індустрій стає все більш актуальною, як складова структури соціально-економічного розвитку громад в умовах цифрового суспільства. В цьому плані креативні індустрії охоплюють суттєву динаміку підприємств цифрової економіки, чого не роблять такі терміни, як «мистецтво», «медіа» та «індустрії культури». Такі зміни вплинули і на відповідні зміни в публічному управлінні, особливо на місцевому рівні у розвитку громад. Мета дослідження полягає в тому, щоб надати огляд політики та практики публічного управління у Великій Британії в сфері креативних індустрій та їх ролі в розвитку громад, а також визначити певні проблеми, що, виникають під час впровадження цієї політики у Великій Британії і мають бути враховані в Україні під час формування нової системи публічного управління розвитком громад у повоєнний період. Результати. Досвід Великої Британії показує, що на місцевому чи регіональному рівнях креативні індустрії, в умовах цифрової трансформації, розглядаються як шляхи створення стабільних робочих місць, менш залежних від злетів і падінь глобальної економіки та таких, які потребують людей, а не капіталу. Нові моделі роботи, включно з мережевими моделями управління та виробництва, що базуються на високому рівні співпраці, розглядаються як шлях вперед для інших секторів економіки, так само як і цінність цифрових інновацій. Висновки. Розвиток і підтримка процвітаючого сектору креативних індустрій у багатьох частинах Великої Британії дає можливість багатьом із учасників реалізувати свої таланти, прагнення та бажання. Це також допомагає у створенні робочих місць та економічній регенерації в багатьох занедбаних міських та сільських громадах. Втім, слід розуміти, що креативні індустрії не можуть дати відповідь на соціальну та економічну поляризацію в суспільстві, яка чітко проявляється у Великій Британії.