Показник втрат ефективності реалізації однієї функції оперативно- службової (бойової) діяльності в межах організаційно-штатної структури - Мейко, Олександр; Кириленко, Володимир; Городнов, В’ячеслав (Аспекти публічного управління, 2020)
Стаття присвячена актуальній проблемі забезпечення діяльності прикордонного підрозділу. Автором здійснено спробу проаналізувати показники ефективності реалізації функцій оперативно-службової діяльності в межах організаційно-штатної структури. Одним із нормативних характеристик ефективності реалізації функцій органу охорони державного кордону в межах організаційно-штатної структури є показник втрат ефективності. У науковій праці сформовано вираз показника втрат ефективності реалізації однієї функції оперативно-службової (бойової) діяльності в межах організаційно-штатної структури. Автором використано знання щодо застосування математичних моделей з метою виконання вимог до достовірності результатів дослідження. Математичні моделі відтворюють подібність процесів в реальній системі. Для порівняння результатів моделювання та практичних випробувань був використаний метод оцінки структурно-функціональної подібності. Наголошено на тому, що організаційно-штатна структура є багатоплановим об’єктом, щодо якого визначення «ефективність» поки не має точного трактування. Визначено, що єдиний показник ефективності в науковій літературі не розглядався. Водночас принцип формального представлення ефективності організаційно-штатної структури поки не встановлений. Автор представив показник ефективності організаційно-штатної структури прикордонного підрозділу, що повинен задовольняти відомі вимоги до показників та відтворювати найбільш вагомі властивості структури. У підсумку зроблено висновок про те, що отриманий показник у подальшому може бути використано для аналізу показника узгодженості результатів виконання робіт по заданій функції в організаційній структурі конкретного прикордонного підрозділу