Підхід до оцінювання рівня проектної зрілості органів місцевого самоврядування - Безуглий, Д. Г.; Шаров, Ю. П. (Аспекти публічного управління, 2015)
Актуальним є питання професійної готовності управлінців місцевого рівня кваліфіковано використовувати створене методичне забезпечення управління проектами та програмами, яке має бути адаптовано до нетрадиційних умов застосування проектного підходу у сфері місцевого самоврядування. У статті розглядається виникнення поняття зрілості організації в різних аспектах: технологічної, організаційної, проектної з метою розроблення підходу до формування моделі проектної зрілості органу місцевого самоврядування. Для цього розглянуто основні моделі оцінювання рівня проектної зрілості організацій у бізнесменеджменті, виявлено специфічні особливості, які слід врахувати при побудові моделі для органу місцевого самоврядування. З урахуванням зазначеного та відштовхуючись від теорії соціального навчання Альберта Бандури, запропоновано чотирирівневу модель оцінювання проектної зрілості органу місцевого самоврядування, визначено характерні ознаки кожного рівня моделі. Модель проектної зрілості дозволяє виявити сильні та слабкі сторони, дослідити рівень якості виконання, управління й контролю стосовно відповідних процесів, оцінити ступінь готовності органу місцевого самоврядування до ефективного управління своєю діяльністю і розвитком на основі проектного підходу. Підкреслено, що вихід органу місцевого самоврядування на високий рівень проектної зрілості дозволяє зменшити негативний вплив людського чинника й системно орієнтувати діяльність на задоволення потреб територіальної громади на проектних засадах.