Національні консультативно-дорадчі органи у системі публічного управління у сфері науки та вищої освіти - Дегтярьова, І. О. (Аспекти публічного управління, 2015)
Предметом дослідження у статті стали організаційно-правові засади функціону-вання найвищих консультативно-дорадчих органів у сфері вищої освіти і науки, які створені при центральних органах публічної влади в Україні та деяких країнах Євопи. Мета статті: на основі національної нормативно-правової бази Польщі, Чехії, Угорщини та Німеччини проаналізувати модель формування та функціонування на-ціональних дорадчих органів у системі управління наукою у цих країнах як суб’єктів вироблення національної наукової політики. Зокрема розглянуто місце у системі пуб-лічного управління таких інституцій: Національна рада науки та вищої освіти Польщі, Комітет наукової політики Польщі, Рада з питань досліджень, розвитку та іннова-цій Чехії, Національна Рада досліджень, інновацій та наукової політики Угорщини, Німецька наукова рада тощо. Доведено, що консультативні органи є елементом сис-теми публічного управління та суб’єктом вироблення національної наукової політи-ки. Вони сформовані у демократичний спосіб відповідно до принципів розподіленого врядування та, переважно, інституційного представництва. У статті проаналізовано деякі аспекти концепції створення Національної ради України з питань розвитку на-уки і технологій, закладеної у Законі України «Про наукову і науково-технічну ді-яльність», зокрема у контексті аналогічних європейських організацій. Розгляд кон-цепції створення Національної ради України з питань розвитку науки і технологій з урахуванням адміністративно-управлінських ризиків може бути застосований під час імплементації Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність».