Основні проблеми соціального захисту учасників АТО - Кравченко, М. В. (Аспекти публічного управління, 2015)
Події на сході України в 2014 році розширили сферу дії системи соціального за-хисту. Виникла потреба здійснення соціального захисту військовослужбовців та ін-ших учасників антитерористичної операції. Недостатній рівень соціального захисту військовослужбовців, як свідчить закордонний і вітчизняний досвід, негативно по-значається на якісному складі війська, знижує мотивацію, породжує невдоволення тощо. Діагностика державної політики показує, що вона характеризується безсис-темністю та фрагментарністю здійснюваних заходів, обмеженістю інструментарію проведення кардинальних змін, неврахуванням об’єктивних чинників тощо. У статті здійснено аналіз сучасного стану вирішення проблем забезпечення соціального за-хисту учасників АТО. Визначено основні напрями соціального захисту цієї катего-рії осіб: створення єдиного реєстру учасників АТО, що дозволить забезпечити їм та їхнім сім’ям належний рівень соціального захисту та гарантій; побудова ефективної моделі грошового забезпечення військовослужбовців; створення дієвого механізму забезпечення житлом військовослужбовців та їхніх сімей; підвищення ефективності існуючої системи пільг та компенсацій для учасників АТО і членів їхніх сімей; удо-сконалення механізму вирішення соціальних проблем в умовах військового навчан-ня, несення бойової та допоміжної служби; створення системи психологічної та фізіо-логічної реабілітації; забезпечення санаторно-курортним лікуванням.