Сучасний стан та перспективи розвитку управлінського інструментарію підтримки співробітництва територіальних громад в Україні - Ігнат, Олександр; Маматова, Тетяна (Аспекти публічного управління, 2019)
У статті узагальнено аргументи та контраргументи в рамках наукового обговорення предметної сфери розвитку співробітництва територіальних громад в Україні, що висвітлено у основних нормативних документах, наукових, практико-орієнтованих та методичних публікаціях. Констатовано, що у 2013–2018 роках у сфері підтримки та науково-методичного забезпечення процесів співробітництва територіальних громад було підготовлено низку аналітичних матеріалів щодо документаційного оформлення процесів укладання договорів щодо співробітництва і методичних рекомендації на їх основі, видано навчальні та практичні посібники, реалізовано декілька наукових досліджень, створено розділи на спеціалізованих веб-ресурсах, розроблено курс дистанційного навчання. Визначено, що ці зусилля виявилися недостатніми, що зумовлює стан, коли кількість громад, які використовують механізм міжмуніципального співробітництва в Україні, залишається стабільно невисокою. Проаналізовано стан та динаміку розвитку процесів міжмуніципального співробітництва в Україні, що дозволило сформулювати наукову проблему, яка потребує вирішення найближчим часом, а саме: наявність протиріччям між нагальною потребою розвитку управлінського інструментарію підтримки співробітництва територіальних громад в умовах децентралізації в Україні і недостатністю концептуального та методичного забезпечення цих процесів. Подано перелік основних завдань комплексного наукового дослідження, метою якого має стати розв’язання визначеної проблеми, зокрема, вивчення існуючих у світі моделей співробітництва територіальних громад з позицій запровадження необхідних змін у форми, методи та процедури діяльності вітчизняних органів публічного управління, уточнення понять предметної сфери дослідження, визначення основних принципів та апробованих й визнаних міжнародною спільнотою практик, формування концептуальної моделі підтримки співробітництва територіальних громад на регіональному рівні, розроблення методичних підходів до вимірювання успішності та ступеню зрілості у сфері співробітництва територіальних громад як основи постійного вдосконалення.