Стратегічний підхід як необхідна складова системи публічного управління в умовах децентралізації - Kozak, V. I. (Аспекти публічного управління, 2016)
У статті представлено основні етапи становлення стратегічного планування в системі публічного управління в Україні та світі; розкрито особливості стратегічного планування на національному, регіональному та місцевому рівнях; визначено аспекти стратегічного підходу під час здійснення реформи з децентралізації влади; визначено, що стратегічне планування є складовою цілісної системи публічного управління. Зазначено, що стратегічний підхід для України не став дієвим інструментом в руках публічної влади усіх рівнів для забезпечення соціально-економічного зростання. Доведено, що децентралізаційні процеси, які відбуваються останнім часом в Україні, виявили низку проблем у стратегічному баченні розвитку територіальних громад, суттєво змінивши відносини між центральною владою і місцевим самоврядуванням. Обґрунтовано, що однією з причин такого стану справ є відсутність інституційних механізмів, які б спонукали різні гілки та органи влади працювати в єдиному напрямі реалізації стратегічних цілей та завдань. Такі механізми може забезпечити лише цілісна система стратегічного планування. Розв’язання завдання щодо створення системи стратегічного планування потребує системного підходу та перебуває насамперед у законодавчій площині.