Нормативно-правове забезпечення діджиталізації державних послуг - Ісаченко, Дмитро (Аспекти публічного управління, 2023)
Мета. Визначити закономірності нормативно-правового забезпечення діджиталізації державних послуг в Україні та обґрунтувати напрями його покращення. Актуальність. Відзначено, що розвиток цифрових технологій в сучасному суспільстві стає об’єктивно невідворотнім процесом, і особливим чином це стосується надання державних послуг населенню завдяки застосуванню інформаційно-комунікаційних технологій та мережі Інтернет. Відмічено, що основою для реалізації процесів діджиталізації є нормативно-правове забезпечення надання цифрових послуг органами державної влади та органами місцевого самоврядування. Встановлено, що питання нормативно-правового забезпечення процесів діджиталізації державних послуг вимагає постійної уваги з огляду на потребу регулярної уніфікації законодавства та узгодження його з нормами міжнародного права, що визначає актуальність даного дослідження Результати. Проаналізовано вітчизняну нормативно-правову базу діджиталізації державних послуг та представлено норми міжнародного права у зазначеній сфері. З’ясовано, що існуюча законодавча база є недосконалою і породжує чимало проблем, які пов’язані із відсутністю чітких критеріїв, засад та стратегічних напрямів реалізації єдиної державної політики щодо впровадження електронного урядування та розвитку цифрових державних послуг. Обґрунтовано пропозиції щодо покращення нормативно-правового забезпечення діджиталізації державних послуг в Україні. Висновки. Визначено, що аналіз законодавчих та підзаконних нормативно-правових актів, які діють на даний час в українській державі, свідчить про наявність різнорівневої моделі правового забезпечення впровадження цифрових інструментів у сферу надання державних послуг населенню. Представлено основні напрями, за якими в подальшому потрібно розвивати законодавчу базу України. Аргументовано, що вказані напрями здатні забезпечити розвиток діджиталізації державних послуг на якісно новому рівні та врахувати досвід розвинених держав.