Доступ до застарілого вмісту вебсайтів органів публічного управління України - Мазур, Олександр (Аспекти публічного управління, 2022)
Відповідно до мети дослідження, автором здійснено вивчення існуючих можливостей доступу до застарілих версій вебсайтів органів публічного управління України та окреслено організаційні та технічні перепони. Актуальність даної теми зумовлюється потребою збереження (архівування) вебсайтів органів публічного управління, яке необхідне для нинішніх і майбутніх дослідників, а також для державних службовців задля невтрачання “виконавської пам'яті” за попередні періоди існування відповідного органу публічного управління. Методами дослідження є спостереження, порівняльний аналіз та узагальнення. За результатами дослідження, досвід зарубіжних країн у питанні архівування старих версій вебсайтів, разом з усім оприлюдненим контентом, доводить, що збереження і надання доступу до них давно стало буденною справою для об’єднань відомих бібліотек, архівних організацій та для органів публічного управління провідних країн світу. У висновках автор зазначає, що доступ до застарілих версій вебсайтів органів публічного управління України можливий: по-перше, за умови наявності посилання на збережену попередню версію сайта у новій версії, по-друге, за умови ініціативного здавання старої версії вебсайта володільцем до Центрального державного електронного архіву України, по-третє, за умови знання URL-адреси непрацюючої старої версії сайта через сервіс “Wayback Machine”. Автор визначає наступні організаційні та технічні перепони доступу до застарілого вмісту вищезазначених сайтів як: недостатню ініціативність органів публічного управління щодо архівування старих версій сайтів; вибірковість при оцінюванні цінності застарілого вмісту; незнання керівником потреби збереження старої версії сайту; видалення вмісту із-за технічної неможливості збереження; безповоротний вихід з ладу службового сервера; не подовження хостингу старих версій сайтів (або пов'язаних з володільцем сайтів) у результаті скорочення або ліквідування органу публічного управління, або перенесення офіційної URL-адреси у доменну зону GOV.UA.