Публічне управління захистом національних цінностей в Україні: виклики та загрози - Ларін, Станіслав (Аспекти публічного управління, 2022)
Метою статті є аналіз особливостей публічного управління захистом національних цінностей в умовах глобалізаційних викликів та трансформаційних змін, які розглядаються шляхом теоретичного аналізу суб’єктів, тенденцій та інноваційних підходів до ефективного публічного врядування. Суб’єкти публічного управління спроможні продемонструвати ефективне публічне врядування на основі об’єднання трьох компонентів – людини, суспільства, держави, – враховуючи iнтереси кожного на синергетичному рівні Автором здійснено аналіз чинного законодавста в України, що дозволяє дійти висновку про спрямованість управлінських впливів суб’єктів публічного управління захистом національних цінностей на конституційні права і свободи людини й громадянина; духовні, морально-етичні, культурні, історичні, інтелектуальні та матеріальні цінності суспільства; конституційний лад, суверенітет, територіальна цілісність і недоторканість; інформаційне і навколишнє природне середовище; природні ресурси. Визначено інститути громадянського суспільства, державні самоврядні суб’єкти, що виконують функції публічного управління захистом національних цінностей в умовах глобалізаційних викликів та трансформаційних змін. В роботі доведено, що головним суб’єктом публічного управління захистом національних цінностей є людина. Розкрито, що особливості публічного управління захистом національних цінностей в умовах глобалізаційних викликів та трансформаційних змін виражені через зміну структури, функцій розширення суб’єктів публічно-управлінської діяльності, які є об’єднуються на синергетичному рівні в трикомпонентну модель на засадах людиноцентричності, суспільноцетричності та державцентричності. Проведене емпіричне дослідження загроз ствердженню національних цінностей в Україні сприяло доведенню, що інститути громадянського суспільства спільно з державними самоврядними суб’єктами спроможні виконувати функції публічного управління захистом національних цінностей в умовах глобалізаційних викликів та трансформаційних змін. Це підтверджено практикою публічно-управлінської діяльності під час воєнних дій в Україні: Збройні Сили України, державно-військові адміністрації та волонтерський рух на синергетичному рівні наближають перемогу України над загарбником.