Цифровізація у сфері житлово-комунального господарства: загальний тренд модернізації - Демошенко, Геннадій; Бардах, Олександр (Аспекти публічного управління, 2021)
Актуальність теми пов'язана з тим, що загальний тренд розвитку економіки і суспільства істотно змінює умови і механізми роботи підприємств житлово-комунального господарства. Цифрові технології можуть забезпечити високу безпеку, злагоджену роботу всіх муніципальних служб і допомагають скорочувати витрати і підвищувати якість послуг. Мета дослідження - визначити напрямки та механізми цифровізації підприємств сфери житлово-комунального господарства, які вже використовуються, і ті, які в перспективі можуть дати високий позитивний ефект. У статті визначені основні завдання та напрямки цифровізації житлово-комунального господарства. Також розглянуті клієнтські сервіси, які найбільш часто використовуються в роботі підприємств житлово-комунального господарства. Зроблено висновок про те, цифровізація дозволить вирішити як старі проблеми, які пов'язані з оплатою комунальних послуг, так і сучасні виклики, пов'язані з пандемією короновіруса. Автор підкреслює, що цифрова модернізація, це не витрати, а інвестиції, що дозволяють, в результаті, надавати більш якісні послуги за нижчою ціною, тим самим підвищуючи рентабельність виробничої діяльності.