Особливості та проблеми здійснення митного контролю в контексті європейської інтеграції - Красівський, Орест; Товт, Вікторія (Аспекти публічного управління, 2021)
В статті розглянуто етапи становлення митної справи та започаткування інтеграційних процесів України в Європейський Союз у сфері транскордонної співпраці, врегулювання прикордонних взаємовідносин, розробки митної політики, яка здатна забезпечити ефективні контакти сторін тощо. Розглянуто визначення митного контролю у чинному законодавстві та науковцями. Досліджено основні правопорушення при здійсненні митного контролю, які знижують ефективність цієї процедури та роблять її неспроможною результативно виконувати свої функції. Наведено основні проблеми недієвості методологічного забезпечення діяльності митних органів при виконанні їх повноважень, що негативним чином впливає на якість, достовірність та оперативність виконання покладених на них завдань. Здійснено аналіз кадрового забезпечення митних органів, а саме їх кваліфікації, якості організації умов праці, особливостей відряджень та їх оплати, заробітної плати та інших проблем, що стоять на перешкоді ефективної роботи контролюючих органів. Розкрито основні завдання, які пов’язані із формуванням нової кадрової політики в митних органах через покращення професійного рівня підготовки працівників, організацію співробітництва між контролюючими органами і навчальними закладами та забезпечення необхідною методичною, практичною і навчальною літературою осіб, які навчають на курсах чи проходять підвищення кваліфікації тощо. Запропоновано шляхи покращення державного управління митним контролем в Україні задля запобігання таким розповсюдженим правопорушенням як поширення схем незаконного обігу товарів та контрабанди, виведення з тіні товарообігу товарів, що імпортуються з-за кордону. Наголошено на необхідності усунення проблеми ефективної координації діяльності органів, що здійснюють митний контроль, а також проблемі прискорення здійснення контрольних процедур, оформлення, контролю та інших формальностей на кордоні через узгодження української законодавчої бази з міжнародними стандартами. Здійснено аналіз основних проблем попереднього митного контролю та запропоновано шляхи їх вирішення. Аргументовано напрямки вдосконалення державного управління митним контролем України, які допоможуть ефективніше виявляти правопорушення в досліджуваній сфері, розробляти методи та підходи до їх усунення та мінімізації, а також відшкодовувати збитки, які з’являються в процесі порушень законодавства