Державне управління процесом автономізації медичних закладів в умовах реформування системи охорони здоров’я - Лукаш, Світлана; Маслак, Олександр; Побідинський, Роман (Аспекти публічного управління, 2021)
У статті розглянуто основні механізми державного управління процесу автономізації в галузі охорони здоров’я; досліджено законодавче забезпечення автономізації медичних закладів в Україні; розглянуто механізм перетворення закладу охорони здоров’я із бюджетної установи у комунальне некомерційне підприємство; проведено аналіз фінансування системи охорони здоров’я України; розроблено напрямки удосконалення державного управління процесом автономізації медичних закладів в умовах реформування системи охорони здоров’я. Пропозиції щодо удосконалення державного управління процесом автономізації медичних закладів сформовані за трьома напрямками: удосконалення державного управління за організаційно-правовим напрямком; удосконалення державного управління за напрямком кадрової політики автономізованих медичних закладів; удосконалення державного управління за напрямком ресурсного забезпечення через впровадження державно-приватного партнерства. В організаційно-правовому напрямку розроблено модель державного управління процесом автономізації медичних закладів, визначено основних стейкхолдерів процесу та їх роль на кожному етапі автономізації. В напрямку кадрової політики визначено зміни та оновлені вимоги щодо керівного складу та медичного складу закладів охорони здоров’я. Сформовано основні вектори професійного розвитку медичних кадрів, які є обов’язковою вимогою в умовах реформування медичної галузі. В умовах реформування системи охорони здоров’я та автономізацією медичних закладів важлива співпраця державних та комунальних медичних закладів з бізнесом. Здійснено огляд наявної практики взаємодії держави та бізнесу, запропоновано форми співпраці з різним ступенем залученості приватного сектора. Державний партнер несе субсидіарну відповідальність за зобов'язаннями такого підприємства або господарського товариства відповідно до договору, укладеного в рамках державно-приватного партнерства.