Електронне урядування та ІКТ як інструменти протидії корупції у контексті світового тренду прозорості публічної служби - Шевченко, Сергій; Сидоренко, Наталія (Аспекти публічного управління, 2020)
У статті здійснено розгорнутий аналіз проблеми реалізації концепції електронного урядування та використання інструментів ІКТ для протидії корупції. Це питання розглядається в контексті світового тренду забезпечення прозорості публічної служби, що лежить в основі філософії «належного управління». Досліджено перспективи використання інформаційних та комунікаційних технологій (ІКТ) як економічно ефективних та зручних засобів забезпечення відкритості та прозорості системи публічної служби й зменшення корупції. Прозорість дій в межах системи публічної служби та публічного управління, громадська ініціатива та суспільне несприйняття корупції розглядаються як необхідна умова для побудови демократії участі, відновлення довіри громадян до уряду та, відповідно, запобігання корупції через обґрунтоване прийняття управлінських рішень, забезпечення високої точності державної інформації та її відкритості для громадськості. Визначено, що активізація використання Інтернету та ІКТ суттєво знизили витрати на збір, розповсюдження та забезпечення доступу до публічної інформації, що стало вагомим кроком на шляху викорінення корупції на базовому рівні. Як результат використання цих інструментів, останнє десятиліття знаменувало стрімкий розвиток концепції електронного уряду для забезпечення максимального доступу до точної інформації та гарантування прозорості, підзвітності та вжиття заходів щодо уникнення корупції. Увагу сфокусовано на дослідженні інноваційного компоненту публічного управління процесами протидії корупції, що полягає у модернізації способів надання інформації громадянам публічними службовцями з одного боку, та посиленні здатності громадян протистояти виклику корупції, з іншого. Таким компонентом, зокрема, все активніше стають ІКТ та діджиталізація публічних послуг, на що сфокусовано увагу авторів. Підсумовано, що активізація використання цифрових технологій у публічному управлінні та на публічній службі має на меті, окрім подолання корупції, підвищення рівня прозорості та справедливості у прийнятті управлінських рішень, дезінтермедіацію та підвищення ефективності й оптимізацію бюджетних витрат на розвиток сфери публічного управління.