Тенденції розвитку та основні проблеми державного механізму нормативно-правового регулювання соціально-економічних відносин будівництва - Марушева, Олександра (Аспекти публічного управління, 2019)
Останніми роками зміни, які простежуються щодо розвитку будівельної сфери в Україні, при- скорили процес залучення інвестицій, але були недостатніми для значного покращення умов прожи- вання населення. Сьогодні політика уряду у сфері будівництва повинна бути спрямована на забез- печення високого рівня життя громадян країни та створення ефективних фінансових, економічних, технічних, організаційних та правових механізмів для поліпшення соціально-економічного та про- сторового розвитку держави, регіонів та населених пунктів. У статті досліджено, що розвиток бу- дівельної галузі, містобудування, процес освоєння нової будівельної продукції насамперед мають бути спрямовані на задоволення потреб суспільства. Тому українська будівельна галузь повинна мати єдину систему регулювання, а також підходів, що складають основу для формування ефектив- ної, безпечної та економічної будівельної діяльності, у певному секторі економіки. Обґрунтовано, що модернізація законодавчої та нормативної баз будівництва – це тривалий і складний системний процес, який впливає на якість та безпеку будівельної продукції, на її інноваційний та економіч- ний розвитки, на захист прав споживачів та інші процеси. Сьогодні в Україні процес будівництва регулюється значною кількістю документів, понад 3,5 тисячі. Однак з майже 1,5 тисячі стандартів, що входять до цього переліку, лише близько 44 % гармонізовані з європейськими та міжнародно визнаними стандартами. Темпи оновлення будівельних норм в Україні суттєво знизились. Разом з тим гармонізація сфери технічного регулювання у галузі будівництва є обов’язком України перед Європейським Союзом та Світовою організацією торгівлі. Визначено, що на сьогодні процес онов- лення законодавчої та нормативної баз відбувається надто повільно та не системно, хоча Урядом було ухвалено певні стратегічні рішення у різні часи. У статті відзначено важливість реалізації європейського підходу щодо пріоритетності забезпе- чення основних вимог безпеки, встановлених Технічним регламентом, що має знайти відображення у чинному законодавстві, адже це сприятиме приведенню до уніфікації процедур надання будівель- них виробів на ринок і уніфікації спеціальної термінології, підвищенню рівня безпеки будівельної продукції та ін.