Катеринославське губернське земство і розвиток медичної освіти губернії на початку ХХ ст. - Прокопенко, Леонід (Аспекти публічного управління, 2019)
У статті розглянуто роль Катеринославського губернського та повітових земств у розвитку медичної освіти в губернії на початку ХХ ст. Підкреслено, що в умовах реформування місцевого самоврядування аналіз досвіду діяльності земств, зокрема діяльності Катеринославського губернського земства, щодо під- готовки медичних кадрів, поліпшення медичного обслуговування населення Катеринославської губернії має непересічне значення. У зв’язку з цим, висвітлено роль губернського земства в організації діяльності губернської земської фельдшерської школи, її матеріальному забезпеченні та показано роль губернських з’їздів земських лікарів і представників земських установ в удосконаленні медичної освіти в краї. Розгляну- то внесок губернської земської фельдшерської школи у підготовку медичних кадрів середньої кваліфікації у регіоні. Проаналізовано новий Статут школи, затверджений Міністерством внутрішніх справ 10 жовтня 1907 р., зокрема, охарактеризовано мету створення школи, систему управління нею, розглянуто зміст на- вчальних програм школи відповідно до «Нормального статуту земської фельдшерської школи» 1897 р., розкрито зміни вимог до освітнього цензу вступників. Особлива увага приділена аналізу динаміки обсягів підготовки фельдшерів у школі на початку ХХ ст., соціального складу учнів, показана діяльність земства щодо організації підготовки медичних працівників-жінок. Значне місце відведено висвітленню ролі гу- бернського земства у створенні системи підготовки нижчого медичного персоналу – школи лікарняних до- глядальниць і служителів при губернській земській лікарні та аналогічних спеціальних шкіл при повітових земських лікарнях, а також системи підвищення кваліфікації фельдшерів губернії у вигляді проведення так званих «повторних курсів». Охарактеризовано також внесок у розвиток медичної освіти на Катеринослав- щині приватних медичних навчальних закладів.