Основні напрями вдосконалення здійснення контролю за наданням адміністративних послуг у сфері земельних відносин - Невмержицкий, Олександр (Аспекти публічного управління, 2019)
У статті визначено ефективні шляхи модернізації здійснення контролю за наданням адміністративних послуг у сфері земельних відносин. Зроблено акцент на тому, що чинна наразі практика здійснення контролю за наданням адміністративних послуг у сфері земельних відносин досі потребує оптимізації в нинішніх реаліях та підвищення якості у функціонуванні органів публічного управління. Обґрунтовано необхідність реорганізації державного контролю, що полягає у вибудуванні чіткої та прозорої системи державного контролю у сфері земельних ресурсів та наявності відповідного науково-методичного та кадрового забезпечення відповідних органів державної влади. Запропоновано засоби усунення корупційного ризику та спрощення управлінських процедур у процесі надання адміністративних послуг у сфері земельних відносин. Метою статті є висвітлення основних напрямів удосконалення здійснення контролю за наданням адміністративних послуг у сфері земельних відносин у контексті сучасних державних перетворень в Україні. Сьогодні більшість науковців визнає необхідність розроблення шляхів ефективної протидії та запобігання корупційним проявам у сфері земельних відносин. Аналіз праць таких науковців, як В. Бакуменко, Ю. Битяк, О. Дрозд, О. Левченко, Є. Легеза, Р. Курильців, О. Петрук, А. Сєніна, Г. Шарий та ін. показує, що на особливу увагу заслуговує розв’язання проблеми подолання корупції у процесі надання адміністративних послуг у сфері земельних відносин, що можливо лише внаслідок проведення послідовних і системних реформ із урахуванням міжнародного досвіду та відповідних стандартів і перспектив розвитку державної антикорупційної політики в Україні. Беручи до уваги той факт, що адміністративні послуги, зокрема у сфері земельних відносин, за будь-яких обставин мають надаватись якісно, у роботі наголошується на потребі у забезпеченні відповідних умов для контролю за їх наданням.