Інституційне забезпечення безпосередньої участі громадян України у місцевому самоврядуванні - Кравченко, Т. А. (Аспекти публічного управління, 2015)
У статті проводиться теза, що інституційне забезпечення безпосередньої участі громадян України у місцевому самоврядуванні є формуючим чинником сталості демократичного розвитку держави. Обґрунтовується необхідність прийняття на законодавчому рівні нормативних актів, які регламентують механізми застосування форм партисипативної демократії (демократії участі). Доведена необхідність впровадження механізмів громадської участі на засадах комплексного підходу. Участь громадськості у вирішенні питань місцевого значення повинна ґрунтуватися на принципі субсидіарності та складатися з кількох основних аспектів: наявності передбаченого нормативноправовими актами та законодавством набору механізмів, інструментів та процедур громадської участі в місцевому самоврядуванні; налагодженні діалогу та формування соціального партнерства на рівні територіальної громади між органами місцевого самоврядування, місцевими органами виконавчої влади, соціально відповідальним бізнесом та громадськістю; прояву ініціативи, активності та самоорганізації жителів територіальної громади.Визначаються моменти, яким має приділятися ключова увага при здійсненні активної державної політики в організаційноправовому, інституційному, управлінському і методичному забезпеченні трансформації форм безпосередньої участі членів територіальної громади у вирішенні питань місцевого значення. У таких напрямах, як: 1) усунення правових недоліків здійснення взаємодії органів місцевого самоврядування з громадськістю; 2) покращення якості інформування населення; активне залучення громадян до консультування та прийняття владних рішень; 3) полегшення доступу громадськості до інформації щодо діяльності органів місцевого самоврядування; 4) формування довіри населення до органів місцевого самоврядування шляхом залучення членів територіальної громади до реалізації місцевих проектів та програм розвитку шляхом використання диференційованих прийомів, за допомогою яких можливо використати потенціал кожного мешканця з урахуванням ступеня його активності; 5) запровадження спеціалізованих програм навчання та підвищення кваліфікації посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад на тему «Забезпечення участі членів територіальної громади у вирішенні питань місцевого значення».