Методологія визначення інноваційної конкурентоспроможності регіонів - Шепеленко, О. Г. (Аспекти публічного управління, 2015)
Ефективність інноваційної системи в Україні за останні роки знизилася до критич-ного рівня. За роки незалежності було започатковано кілька десятків стратегічних на-прямків розвитку інноваційної галузі. Але жодним складом уряду інноваційна систе-ма не розглядалася в якості ключової в ринковій економіці, в результаті невиваженої інноваційної політики були деформовані механізми її реалізації, організаційні та ін-ституціональні структури інноваційної галузі, втрачено час та сприятливі умови для формування конкурентоспроможних інноваційних галузей та регіонів. У статті до-сліджуються різні методології оцінки інноваційної конкурентоспроможності регіонів, аналізуються вже існуючі у світовій практиці оцінювання інноваційного потенціалу країн, регіонів. Державна регіональна політика, спрямована на підвищення конку-рентоспроможності регіону, містить у собі використання інтегральних оцінок іннова-ційного потенціалу регіону. Причому основними складовими в оцінці інноваційного потенціалу регіону визначаються умови для продукування інновацій, кадровий потен-ціал та інвестиції держави і місцевого бізнесу в інноваційний розвиток. Підкреслюєть-ся невизначеність оцінки та багатофакторність процесу інноваційної конкурентоспро-можності регіону, наголошується на необхідності розробки на основі вже існуючих та ефективно впроваджених методологій спеціальної методики оцінки інноваційної кон-курентоспроможності регіонів.