Роль принципу наступності в системі державної служби України в умовах суспільних трансформацій - Письменна, І. І. (Аспекти публічного управління, 2015)
У статті зроблено аналіз ролі принципу наступності в системі державної служби України в умовах суспільних трансформацій. Концептуально обгрунтовано понят-тя наступності в системі державної служби як комплексного принципу, від якого залежить прогресивний розвиток цього інституту. Встановлено, що реформування суспільства в цілому або будь-якого окремого інституту обов’язково викликає транс-формації ы в інституті державної служби. Доведено, що в умовах суспільних транс-формацій саме державні службовці покликані бути носіями позитивних суспільних змін. Обгрунтовано, що сучасний підхід до формування професійно-кваліфікаційних вимог до службовців базується на принципі поєднання двох складових: морально-етичної та професійно-прикладної. Встановлено, що на формування морально-етич-ної складової образу службовця впливають дві групи взаємозалежних об’єктивних чинників: по-перше, соціально-політичні та економічні умови, що склалися в сус-пільстві; по-друге, специфічні обов’язки та умови діяльності, життя і побуту самих службовців. Доведено необхідність якнайшвидшого введення в дію нового Закону «Про державну службу».