Синергетична модель державного управління - Квітка, С. А. (Аспекти публічного управління, 2015)
У статті розглядаються питання запровадження синергетики до аналізу проблем розвитку державного управління. Останні досягнення сучасної методології науки дають можливість по новому поглянути на роль держави у процесах самоорганізації суспільства. Автор аналізує особливості застосування синергетичної моделі державного управління у сучасному українському суспільстві. Висновок статті полягає в тому, що вкрай важливою є постійна діагностика соціально політичного середовища, яка вимагає залучення в науку і практику державних реформ синергетичних підходів, розробки та постійного коригування синергетичної моделі державного управління. Така парадигма виходить з того, що інноваційність державного управління та його здатність до здійснення реформ припускають здатність і вміння органів державної влади, з одного боку, направляти процеси, що відбуваються в країні, у соціальноконструктивне русло, з іншого структурно і функціо нально перебудовуватися адекватно реальним і прогнозованим викликам суспільства та світу, що постійно змінюються.