Нормативно-правова база діяльності органів місцевого самоврядування у сфері соціального захисту населення великого промислового міста в Україні - Бєліков, К. А. (Аспекти публічного управління, 2015)
Досліджено існуючу нормативно-правову базу діяльності органів місцевого само-врядування у сфері соціального захисту великого промислового міста в Україні та ви-значено напрями її вдосконалення. З’ясовано, що сучасна система соціального забез-печення в Україні є громіздкою, заплутаною та неефективною: правовим актам, які врегульовують питання надання в Україні соціальних послуг, притаманні неадекват-ність термінологічного апарату, розмитість визначень функцій, цілей і напрямів ро-боти відповідних інститутів. Також спостерігається законодавча неврегульованість питань, пов’язаних з формуванням соціального замовлення, визначення потреб адмі-ністративно-територіальної одиниці в соціальних послугах, їх видах і обсягах, плану-ванням і наданням соціальних послуг з урахуванням визначених потреб, непрозорою системою пільг і соціальних виплат. Доведено, що соціальний захист на місцевому рівні покликаний забезпечувати раціональне використання ресурсного потенціалу великого промислового міста і на цих засадах вирішувати соціальні проблеми місце-вого населення, дотримуючись балансу інтересів і держави, і регіону, і місцевої гро-мади. Вирішення завдання потребує приведення у відповідність до цих потреб норма-тивно-правової бази, шляхом скорочення кількості нормативно-правових актів, які регулюють сферу соціального захисту та підвищення ролі місцевих органів влади у розв’язанні проблем цієї сфери.