Формування основ національної антикорупційної стратегії в умовах суспільно-політичних трансформацій в Україні - Новак, А. М. (Аспекти публічного управління, 2016)
Стаття присвячена аналізу сучасного стану запобіганню корупції в Україні. На основі використання сучасних наукових методів запропоновано нові підходи щодо дослідження корупції як негативного фактора у процесі реформування державного управління. Визна-чені проблемні питання становлення правового механізму протидії корупції. На основі аналізу публікацій вітчизняних учених встановлено сучасні проблеми теоретичного та практичного змісту протидії корупції. Наведено напрями реалізації державної політики протидії корупції у контексті вимог міжнародної спільноти. Особливу увагу приділено формуванню раціонального механізму протидії корупції в органах влади. Знайшло своє місце трактування соціального виміру протидії корупції у напрямі суспільного діалогу і взаємодії влади, бізнесу і суспільства.У статті також досліджено проблемні питання формування національної антикоруп-ційної стратегії. Проведено комплексний розгляд теоретичних і практичних проблем фор-мування антикорупційної політики влади як елементів системи публічного управління. Обґрунтовано роль нормативно-правового регулювання як складової антикорупційної політики держави. З’ясовано антисоціальну та антидержавну сутність і зміст корупції через конституційне та законодавче обґрунтування актуальності запобігання та протидії корупції в діяльності органів влади. Проаналізовано умови оновлення антикорупційного законодавства України й запропоновано напрями впровадження позитивного закордон-ного досвіду формування антикорупційної політики. Визначено практичні рекомендації щодо основних шляхів удосконалення державної антикорупційної політики. Встановлені і запропоновані до подальшого наукового аналізу соціальні детермінанти корупції як феномена суспільних відносин. На основі проведеного дослідження запропо-новано критерії визначення ефективності антикорупційної стратегії. Визначено основні напрями реалізації антикорупційної стратегії у поєднанні із сучасними завданнями реа-лізації системних реформ в Україні.