Державне управління та циклічні механізми соціально-економічного розвитку - Квітка, С. А. (Аспекти публічного управління, 2016)
У статті розглядаються циклічні механізми соціально-економічного розвитку як один з видів природних циклів. Автор відзначає, що в усіх випадках в основі цикліч-ності лежать автоколивання. А вони можливі лише при постійному припливі трьох ресурсів - енергії, речовини та інформації. Виходячи з цього, відзначається, що са-моорганізація цілісних структур, поза залежністю від їх генезису, здійснюється вна-слідок нерозривної суперечливої єдності двох взаємодіючих типів потоків ресурсів – А-потоку, що формує систему, і В-потоку, що дезорганізує її. Цикл розвитку систем містить дві складові: тієї, що характеризує розвиток системи з позитивним насичен-ням, згідно з логістичним законом (А>В); й іншої, що характеризує розвиток систе-ми з негативним насиченням (В<А), що теж відбувається за логістичним законом. В усіх випадках процес спрямований до А=В. Будь-який розвиток суспільних систем можна поділити на кілька типів, серед яких основними є наступні: 1) цикл конформ-ного (автомодельного) розвитку - динамічно врівноваженого стану; 2) цикл еволюцій-них революцій; 3) цикл еволюційних катастроф. Автор також розглядає особливості зовнішнього впливу на державне управління країн з перехідною економікою з боку країн-лідерів, які мають можливості регулювати доступ до ресурсів - енергії, речови-ни, інформації.