Актуальні проблеми конституційної регламентації статусу територіальних громад в Україні у контексті зарубіжного досвіду - Батанов, О. В.; Кравченко, В. В. (Аспекти публічного управління, 2016)
В статті, з урахуванням зарубіжного досвіду розбудови сучасних систем муніципального управління та практики застосування положень новітніх законодавчих актів з питань децентралізації, висвітлюються концептуальні проблеми реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в сучасній Україні. Розкриваються особливості правосуб’єктності територіальної громади як первинного суб’єкта муніципальної влади в Україні та зарубіжних країнах. Проаналізовано сучасний стан правового статусу територіальної громади, викладено основні сучасні конституційно-проектні ініціативи у частині щодо місцевого самоврядування в Україні з позиції принципів класичного муніципалізму. Окремо розглядаються можливі ризики з огляду на можливість запровадження в Україні інституту префектів та нового механізму контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування, звертається увага на недоліки правового забезпечення процесу формування територіальної основи місцевого самоврядування – створення територіальних громад, які б володіли ресурсною базою, необхідною для забезпечення виконання завдань та повноважень, що передаються в систему місцевого самоврядування в ході децентралізації. Запропоновано окремі пропозиції щодо запобігання можливих правових колізій та організаційних конфліктів, які можуть виникнути в процесі застосування положень Закону України «Про об’єднання територіальних громад».