Проблеми реалізації політико-адміністративного реформування системи публічного управління - Сак, Юрій (Аспекти публічного управління, 2019)
Політико-адміністративне реформування системи публічного управління - це реалізація сукупності механізмів державного управління з метою модернізації та розвитку системи публічного управління, оптимізація органів державної влади та місцевого самоврядування, зміни комунікації між органами державної влади, формування інноваційної моделі публічного управління, професіоналізації системи публічного управління, спрямованих на формування ефективної та результативної системи публічного управління. До основних проблем реалізації політико-адміністративного реформування системи публічного управління слід віднести наступні: по-перше, відсутність обґрунтованої та системної Концепції реалізації політико- адміністративного реформування системи публічного управління; по-друге, відсутність спеціально підготовлених кадрів в системі публічного управління, які здатні формувати державно-управлінські рішення та реалізовувати їх; по-третє, відсутні системні та оптимальні механізми реалізації політико-адміністративного реформування системи публічного управління; по-четверте, відсутність наступності під час проведення реформ в суспільстві та їх обґрунтованість; по-п‘яте, відсутність науково обґрунтованих моделей оптимальної системи публічного управління, яку можливо реалізувати в Україні; по-шосте, відсутність системи оцінювання реформ в системі публічного управління; по-сьоме, повільна боротьба з корупцією, що впливає на якість не тільки соціально-економічних реформ, а й реформування системи публічного управління. Корупція не лише гальмує розвиток економіки та громадянського суспільства але й несе загрозу сучасним реформам в Україні. Саме тому суспільство потребує від держави створення нових механізмів протидії корупції; по-восьме, відсутність політичної підтримки системних реформ як основи якості таких процесів; по-дев‘яте, відсутність раціоналізації діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування через перебудову органів влади та їх оптимізації; по-десяте, відсутність інформаційних кампаній щодо запровадження певних реформ, що негативно впливає на їх сприйняття населенням.