Особливості мотивації персоналу у сфері державної служби - Артеменко, Н. ф. (Аспекти публічного управління, 2016)
Стаття присвячена аналізу особливостей мотивації персоналу у сфері державної служ-би. Встановлено, що ефективне управління неможливе без розуміння мотивів і потреб державного службовця, а також правильного використання стимулів до праці. Здійснено аналіз наукових підходів до визначення сутності понять: «мотивація», «мотивація персо-налу державної служби», «мотивація праці», «матеріальна мотивація», «трудова мотива-ція», «статусна мотивація» та визначено, що мотивація є процесом спонукання людини до діяльності за допомогою комплексної дії зовнішніх і внутрішніх чинників для досягнення мети організації. Дано класифікацію видів мотивації за основними групами потреб, за ви-користаними засобами, за джерелами виникнення та за напрямами досягнення. Обґрун-товано, що мотивація не лише забезпечує належну службову діяльність, а й сприяє про-фесійному вдосконаленню та кар’єрному розвитку державних службовців. Досліджено проблеми та сучасний стан мотивації державних службовців. Розкрито положення нової редакції Закону України «Про державну службу» щодо мотивації державних службовців та визначено шляхи вдосконалення мотивації державних службовців в Україні.