Концептуальні засади реформування місцевого самоврядування в Україні - Серьогін C. М.; Гончарук, Н. Т. (Аспекти публічного управління, 2016)
Встановлено необхідність вирішення проблеми понятійно-категорійного забезпе-чення та вибору базової парадигми і теорії місцевого самоврядування. Проаналізо-вано основні положення Концепції реформування місцевого самоврядування та те-риторіальної організації влади в Україні, яка визначає напрями, механізми і строки формування ефективного місцевого самоврядування та територіальної організації влади для створення і підтримки повноцінного життєвого середовища для громадян, надання високоякісних та доступних публічних послуг, становлення інститутів пря-мого народовладдя, задоволення інтересів громадян в усіх сферах життєдіяльності на відповідній території, узгодження інтересів держави та територіальних громад. Вста-новлено необхідність формування законодавчої бази з питань діяльності органів міс-цевого самоврядування та органів виконавчої влади на новій територіальній основі з визначенням їх повноважень та ресурсного забезпечення відповідно до вимог Концеп-ції. Розкрито зміст етапів реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.