Досвід державного управління охороною навколишнього середовища в країнах ЄС - Прокопенко, Л. Л.; Тішкова, Н. Л. (Аспекти публічного управління, 2014)
Проаналізовано досвід здійснення державного управління в країнах Європей-ського Союзу, зокрема застосування таких нових інструментів, як екологічні угоди та самозобов’язання. На основі аналізу практики укладання добровільних екологіч-них угод в країнах ЄС, насамперед у Нідерландах та ФРН, дається їх характеристи-ка. Висвітлюються переваги та недоліки укладання добровільних екологічних угод в практиці державного управління в сфері охорони навколишнього середовища в таких проб лемних областях, як зниження впливу на навколишнє середовище існуючих дже-рел забруднення, зменшення викидів токсичних речовин, підвищення енергоефек-тивності та ін. Розкрито чинники, які впливають на добровільну саморегуляцію під-приємств, у тому числі практика поєднання добровільних підходів з обов’язковими компонентами державної політики регулювання. Значне місце відведено аналізу ви-користання контрактної технології здійснення екологічної політики та дається оцін-ка такого підходу з точки зору перспектив природоохоронної політики.