Польський досвід державної атестації науково-педагогічних кадрів - Дегтярьова, І. О. (Аспекти публічного управління, 2013)
У статті подано грунтовний аналіз правового регулювання у сфері атестації науково-педагогічних кадрів у Республіці Польща з урахуванням найновіших законодавчих змін. Охарактеризовано архітектуру наукових ступенів і польську національну систему підготовки й атестації наукових і науково-педагогічних кадрів найвищої кваліфікації. Польща, як і Україна, має два наукові ступені: доктора (PhD) і доктора габілітованого (Dr.Hab.). Управління й регулювання у цій сфері здійснюють Міністерство науки та вищої освіти, Центральна комісія у справах ступенів і звань, вищі навчальні заклади університетського типу та наукові установи (їх структурні підрозділи, яким надано таке право). Ступінь доктора присуджується на інституційному рівні, ступінь доктора габілітованого – Центральною комісією разом з ученою радою університету. Детально розглянуто процедури та умови присудження ступенів доктора і доктора габілітованого в аспекті порівняння норм Закону «Про вчені ступені і звання» 2003 року та Закону «Про внесення змін до законів...» 2011 року. Крім того, стаття містить характеристику критеріїв, які беруться до уваги при наданні ліцензії академічному підрозділу університету або наукової установи на присвоєння ступеня доктора, розгляд габілітаційних справ, а також їх відповідальність. Звернено увагу на правила та зміни у вимогах до наукових публікацій для здобуття ступенів доктора і доктора габілітованого.