Сучасний стан громадського управління освітою дорослих в Україні - Титаренко, Д. В. (Аспекти публічного управління, 2019)
В даній статті зроблено аналіз сучасного громадського управління освітою дорослих. На засадах аналізу останніх досліджень та публікацій зроблено висновок про необхідність впровадження нової освітньої політики у сфері громадського управління освітою дорослих, а також необхідність повноцінного нормативно-правового забезпечення, а саме у частині надання прав громадській спільноті впливати на освітні процеси, висловлювати свої наміри та вдосконалити механізми управління освітою дорослих. Визначено поняття «громадських інституцій у сфері освіти дорослих». Окреслено основні механізми законо-давчого регулювання громадського управління освітою в Україні. Проаналізовані історичні передумови виникнення громадських інституцій у сфері освіти дорослих. Виокремлено доробок громадських освітніх організацій, а саме - товариства «Просвіта» та товариства «Знання» України. Виокремлено роль сучасних громадських організацій у сфері освіти дорослих, зокрема університетів третього віку, що мають на меті впровадження та практичну реалізацію принципу навчання впродовж усього життя. Визначено ключові проблеми у сфері громадського управління освітою дорослих, а відтак приводить до висновку глобального вдосконалення даної сфери.