Державне регулювання розвитку приватної освіти на Катеринославщині у першій половині ХІХ ст. - Прокопенко, Леонід (Аспекти публічного управління, 2019)
У статті розглядається досвід державного регулювання діяльності приватних навчальних закладів та його вплив на розвиток приватної освіти на Катеринославщині у першій половині ХІХ ст. Особлива увага приділена розгляду процесу формування нормативно-правової бази приватної освіти, дана характеристика основних положень «Статуту навчальних закладів, підвідомчих університетам» від 5 листопада 1804 р., «Статуту гімназій та училищ повітових і парафіяльних» від 8 грудня 1828 р., «Положення про приватні навчальні заклади» від 12 січня 1835 р., «Положення про домашніх наставників і вчителів» 1834 р., якими регламентувалися порядок відкриття приватних навчальних закладів, організації в них навчально-виховного процесу, надання домашньої освіти тощо. Розкрито динаміку розвитку приватних навчальних закладів у Катеринославській губернії у досліджуваний період. Робиться висновок, що унормування діяльності приватних навчальних закладів сприяло розвитку приватної, особливо жіночої, освіти на Катеринославщині.