Теоретико-методичне обґрунтування створення нових спеціальностей вищої освіти в контексті сталого розвитку територій - Бобровська, Олена (Аспекти публічного управління, 2019)
Розглянута гостра проблема підвищення ступеня ідентифікації знань і навичок, які опановують випускники ВНЗ, відповідно до потреб майбутніх сфер і посад професійної діяльності. Узагальнено, доповнено і обґрунтовано теоретичні і методичні засади розробки освітньої програми підготовки фахівців із вищою освітою для створення умов реалізації функцій і завдань публічного управління та адміністрування процесами сталого розвитку територій. Сформульовано теоретико-методичні засади підходу до вирішення існуючої проблеми на прикладі підготовки фахівців управління процесами розвитку в публічному управлінні і адмініструванні територій. Відмічені невирішені питання політики вищої професійної освіти, які спостерігаються в системі підготовки фахівців при розробці освітніх і робочих програм, через відсутність їх достатнього зв’язку зі сферами майбутньої професійної діяльності та їх трансформаціями. Показана відсутність належної уваги ВНЗ до своєчасного відкриття нових спеціальностей (спеціалізацій) в частині підготовки фахівців для виконання функцій і завдань процесів сталого розвитку територій країни. Як первісний інструмент обґрунтування зроблених пропозицій розроблено знаннєво-компетентнісні моделі підготовки фахівців і запропонована структура моделі змісту діяльності фахівця публічного управління та адміністрування з управління процесами сталого розвитку та моделі освіти зі сталого розвитку фахівців з публічного управління та адміністрування за напрямом управління процесами сталого розвитку територій. Визначено зміст і послідовність дослідження складових дисциплін для формування освітніх програм і процесу ідентифікації знань і навичок управління в компетенції фахівців. Використання пропозицій суттєво підвищить швидкість оновлення освітніх програм і своєчасно відкриє практики орієнтованих спеціальностей випускників ВНЗ.