Якість життя на роботі: концепція і дослідження - Ружевічюс, Юозас; Іванова, Світлана (Аспекти публічного управління, 2019)
У статті аналізується концепція якості життя (aнгл. Quality of Life) і якості життя на роботі (aнгл. Quality of Working Life). Мета даного дослідження – розкрити концепцію якості життя і його прояви на роботі в організаціях, а також виявити особливості оцінки якості життя на роботі. У статті представлені результати дослідження якості життя на роботі в конкретної виробничої організації до і після коригувальних дій в робочому середовищі. У статті також наводяться результати дослідження впливу балансу між роботою та особистим життям на якість життя співробітників. Як методологічний інструмент для проведення вищезазначених досліджень була розроблена модель якості життя, яка включає вісім областей якості життя і враховує чинники їх впливу. Стаття підготовлена, ґрунтуючись на аналізі наукової літератури, методах тематичного дослідження (англ. Case study), опитування співробітників організацій, структурованих інтерв’ю, аналізі документів і статистичних даних. Висновки засновані на результатах проведених досліджень і на досвіді авторів у консультаційній роботі в сфері управління якістю. Встановлено, що якість життя на роботі може бути вимірюваною, покращуваною і керованою величиною. В організації є можливості підвищити якість життя і лояльність співробітника завдяки поліпшенню умов праці і навколишнього середовища. З’ясовано, що висока цінність якості робочої життя безпосередньо впливає на більш високу якість життя. Якість життя, щастя, задоволеність життям і суб’єктивне благополуччя взаємопов’язані. Встановлено суттєві відмінності в оцінках якості життя в аспекті балансу праці і особистому житті між творчими працівниками і службовцями.