Становлення законодавчого регулювання лобізму в США як приклад для України - Яровий, Тихон (Аспекти публічного управління, 2019)
Статтю присвячено дослідженню процесу становлення законодавчого регулювання лобізму в США. Розглянуто основні етапи виникнення та реформування відповідного регуляторного законодавства. Автор акцентує увагу на особливостях формування законодавчого регулювання лобізму в США, обумовлених специфікою державотворчих та економічних процесів у цій країні, що мали місце протягом ХІХ – ХХ століть. Нормативно-правове регулювання лобістської діяльності в США формувалося поетапно. В якості перших елементів такого регулювання можна розглядати антимонопольну та антитрестову боротьбу держави в кінці ХІХ століття. Наступним етапом стали «новий курс» Ф. Рузвельта, покликаний вивести економіку держави з великої депресії навіть всупереч інтересам великих корпорацій, та зусилля, спрямовані на протидію ідеологічному і політичному впливу з боку комуністичного і націонал-соціалістичного режимів СРСР та Німеччини відповідно. Друга половина ХХ століття стала етапом більш зрілого, сучасного регулювання лобістської діяльності. Найбільш суттєві зміни були внесені Законом «Про розкриття лобістської діяльності» від 1995 року. Однак, з огляду на специфіку правової системи США, ряд прецедентів кінця ХІХ та початку ХХ століття залишаються чинними протягом всього періоду еволюції правового регулювання лобізму. Незважаючи на колосальний досвід регулювання лобістської діяльності, навіть в США наразі не вирішено проблему розмежування лобізму і корупції, що обумовлює актуальність подальших наукових пошуків у цій сфері. У статті також здійснено спробу розгляду перспектив апроксимації відповідного досвіду для використання в рамках подальшого нормативного врегулювання лобізму в Україні.