Психологічна залежність публічних службовців як фактор корупційної поведінки - Seriogin, S. M.; Petrenko, O. S.; Sokolovskiy, S. I. (Аспекти публічного управління, 2019)
Метою статті є розгляд психологічних аспектів запобігання корупції у професійній діяльності публічних службовців шляхом аналізу основних мотивів системної корупційної поведінки та соціокультурних аспектів їх формування. З’ясовано, що дослідження проблем мотивів корупційної поведінки пов’язано з декількома важливими факторами: 1) існуючі в українському суспільстві стереотипи розуміння корупції; 2) соціальні чинники корупційної поведінки – історичні, економічні, політичні, культурні, колективно-психологічні та індивідуально-психологічні; 3) соціокультурні аспекти формування антикорупційної свідомості. Виокремлено кілька мотивів корупційної поведінки: ігровий, соціальний, монетарний тощо. Це обумовлено існуванням кількох найпоширеніших фреймів масової свідомості, які фіксуються в українському суспільстві щодо сприйняття корупції. Визначальними факторами виникнення корупційної поведінки у професійній діяльності публічних службовців є психологічні залежності особи, що обумовлює застосовування концепції психологічного дослідження. Корупційна поведінка визначається як девіантна та обумовлює сприйняття обов’язків публічної служби як можливість отримання задоволення від перспективи ймовірного отримання неправомірної вигоди та пільг за порушення офіційних морально-етичних вимог (формування залежності). Виділено види психологічних залежностей публічних службовців (від влади, грошей тощо). Показано, що хворобливим проявом такої психологічної залежності особи є клептоманія. Задля запобігання корупції у професійній діяльності публічних службовців запропоновано застосовувати науково обґрунтований психолого-діагностичний супровід, зокрема спеціальні методики визначення схильності до клептоманії та корупційної поведінки.