Православні церкви України в процесі українського державотворення - Martyshyn, D. S. (Аспекти публічного управління, 2018)
У статті проаналізовано стан та розвиток основних Православних Церков в світі і Україні у контексті взаємодії держави та релігійних інститутів. Розкрито системну духовну кризу сучасного українського суспільства. Визначено зміст державної політики у сфері зміцнення духовності й моралі відповідно до життя та проповіді Українських Християнських Церков. Окреслено певні напрямки консолідації християнських громад в Україні. Здійснено комплексний аналіз наукової літератури з питань діалогу держави та релігійних організацій. Поставлено наукову проблему щодо вдосконалення теоретико-методологічних засад формування державної політики у сфері релігії на основі діяльності та проповіді Православних Церков в Україні в умовах глобалізованого світу. В статті визначено головні загрози національній безпеці держави у релігійній сфері, які постали перед Україною на сучасному етапі, а також теоретично обґрунтовано шляхи взаємодії держави та Українських Християнських Церков. Розкрита роль Православних Церков в Україні в процесах державотворення як теоретико-методологічної основи державної політики у сфері релігії. Стаття присвячена дослідженню сучасного стану взаємодії Української держави та Українських Православних Церков і основним напрямам їх співпраці. В статті розглянуто особливості розвитку Української Православної Церкви, шляхи розвитку взаємовідносин Церкви та держави в умовах політичної трансформації українського суспільства. Розглянуто також стан розбудови громадянського суспільства в Україні у контексті конструктивної взаємодії Церкви, суспільства та держави. У статті обґрунтовано, що Українські Християнські Церкви були, є і будуть невід’ємною частиною української культури, історії та майбутнього глобального світу. Діалог Церкви та держави постійно буде базисним елементом суспільного розвитку, фундаментом українського державотворення та платформою процесів демократизації в Україні.