Концептуалізація управління процесами розвитку територіальних громад - Bobrovska, O. Y. (Аспекти публічного управління, 2018)
Розглянуто першооснову формування явища розвитку суспільства на рівні територіальних громад. Наведено результати дослідження розширення можливостей розвитку територіальних громад як первісного рівня існування суспільства в умовах модернізації місцевого самоврядування шляхом запровадження процесного підходу. Наведено докази пріоритетної ролі процесів розвитку територій і необхідність створення систем управління процесом розвитку як фрактальної системи місцевого самоврядування. Зазначено, що управління процесами розвитку на місцевому рівні ще не доведено до теоретико-методичної чіткості; не надано теоретичні характеристики, параметри і показники процесів розвитку; не змодельовано технології побудови і плину; не визначено підходи до оцінювання результатів процесів відповідно до векторів розвитку громад, що засвідчує відсутність дієвого управління явищем розвитку, починаючи з первісного рівня його виникнення. Для вирішення проблеми інтенсифікації і підвищення темпів розвитку територіальних громад розроблено концептуальне бачення процесного управління, створення системи управління процесами, яка розглядається як фрактальна складова частина системи місцевого самоврядування. Вона представлена понятійним апаратом управління процесами, запропонованим визначенням понять «процес», «процес розвитку», контуром управління процесами, структурою механізму управління процесу розвитку в контурі управління. Визначено критерії і показники керованості розвитком процесів шляхом дотримання допустимих меж їх коливань. Надані пропозиції поглиблюють теоретико-методичну основу процесного управління. Запропонований алгоритм проектування процесів розвитку на першому етапі їх життєвого циклу дозволяє упорядковувати діяльність з управління процесами розвитку, скоротити шлях і час на їх реалізацію.