Проблеми забезпечення інформаційної безпеки в системі публічного управління - Chmyr, Y. I. (Аспекти публічного управління, 2018)
У статті проаналізовані наукові підходи до проблеми забезпечення інформаційної безпеки системи публічного управління. Визначено, що інформаційна безпека в системі публічного управління є складовою національної безпеки України, яка забезпечує захист системи публічного управління від інформаційно-комунікаційних загроз та викликів. Автор розглядає інформацію, як основу безпечного та раціонального розвитку сучасного інформаційного суспільства. Водночас, інформація може слугувати зброєю, яка впливає на світогляд людини, населення, формує негативне ставлення до певних явищ, до держави та суспільства в цілому, викривляє факти та події, що впливає на якість та ефективність сучасних реформ у суспільстві тощо. До основних проблем забезпечення інформаційної безпеки системи публічного управління належать, зокрема: відсутність усталеного поняття «інформаційна безпека»; забезпечення дієвого механізму функціонування систему електронного врядування, яка, на даний час не діє; формування інноваційних інформаційних небезпек, які потребують термінового та ефективного вирішення; забезпечення підготовки якісного кадрового складу систему публічного управління у сфері забезпечення інформаційної безпеки; відсутність дієвих механізмів забезпечення інформаційної безпеки; відсутність інституцій, які комплексно забезпечуватимуть систему інформаційної безпеки в публічному управлінні. У статті відзначається, що, насьогодні інформаційна безпека відіграє одну з ключових ролей у забезпеченні життєво важливих інтересів країни та суспільства. Зазначене обумовлено швидким розвитком сучасних інформаційно-телекомунікаційних технологій, засобів зв’язку й інформатизації і, як наслідок, істотним зростанням впливу інформаційної сфери на життя нашого суспільства.