Форсайт в публічному управлінні: методи і перспективи реалізації в Україні - Kvitka, S. A. (Аспекти публічного управління, 2018)
У статті розглядаються основні методи форсайту та можливість їх застосування в Україні. Автор робить спробу систематизувати методи прогнозування у контексті форсайта. Наводяться приклади практичного застосування методології форсайта та окремих технологій соціального передбачення. Автор звертає увагу на те, що в сфері публічного управління рішення повинні прийматися на підставі знання про довгострокові тенденції і можливості техніки і соціуму. Однак дуже часто ці знання спираються лише на дослідження добре відомих тенденцій. Це призводить до того, що рано чи пізно фактори, що не враховувалися через їх новизну і нетрадиційність, стають ключовими. Якщо їх вчасно не включити до розгляду, то всі довгострокові проекти можуть бути приречені на провал. Особливої уваги потребують нові фактори та інновації в умовах, коли держава працює над зміною шляхів розвитку країни. У цій ситуації вкрай важливо зосередити свою увагу на науково-технічних і соціальних інноваціях, які можуть вказати нові підходи до вирішення традиційних проблем. Також знання прогнозів про майбутнє може становити інтерес не тільки для всього суспільства, а й для окремої людини при виборі професії, роботи або уявлень про шляхи поліпшення свого матеріального добробуту. Однак основною проблемою є те, що зазвичай всі ці прогнози і бачення майбутнього формуются під впливом якоїсь окремої групи експертів, яка пропонує результат своїх досліджень і аналізу як даність. Здійснення ж форсайта дає можливість широкому колу зацікавлених осіб самим брати участь у виробленні нових підходів до рішень, які стосуються формування майбутнього країни, регіону, міста або сім’ї.