Правові аспекти взаємодії громадських організацій з органами місцевого самоврядування - Turii, O. V. (Аспекти публічного управління, 2018)
В статті розглянуто основні нормативно-правові акти, що визначають процедурні аспекти взаємодії органів місцевого самоврядування з громадськими організаціями. Особливу увагу приділено висвітленню міжнародних актів, що ратифіковані Україною та регулюють питання такої співпраці. У статті висвітлено залежність розвитку місцевого самоврядування від громадянської й політичної активності населення. Проведено детальне дослідження проблем у взаємовідносинах місцевого самоврядування з громадянами, об’єднаннями громадян, ЗМІ та іншими інститутами громадянського суспільства, сформульовано пропозиції щодо вдосконалення вирішення визначених проблем. В результаті проведення дослідження автор дійшов висновку, що основною проблемою на шляху демократизації національного законодавства України є неактивна та неефективна участь громадськості у формуванні та реалізації державної політики. Європейська конвенція з прав людини визначає, що держава повинна забезпечувати громадянам право брати участь в управлінні державними справами з метою створення демократичного та правового суспільства, разом із тим не існує визначених законодавством механізмів такої участі. Дослідження існуючої в Україні нормативно-правової бази забезпечення основоположних правових гарантій участі громадян у виробленні та реалізації управлінських рішень органами місцевого самоврядування доводить, що не лише не деталізовані такі гарантії, а й жоден чинний нормативно-правовий акт не встановлює чітких процедур щодо забезпечення прав громадян з боку органів місцевого самоврядування інформацією стосовно обговорюваних та регламентованих цими органами питань, прийнятих нормативних актів, проектів та механізмів прийняття значимих для суспільства рішень. Стаття містить низку конкретних пропозицій щодо вирішення проблем формування основ співпраці органів місцевого самоврядування, правової регламентації контрольної та наглядової діяльності в сфері місцевого самоврядування, розв’язання конфліктів між суб’єктами місцевого самоврядування та громадськими організаціями, удосконалення правового регулювання відповідальності за недотримання законодавства щодо співпраці громадянського суспільства з органами місцевого самоврядування.